fbpx

Gyengéd, válaszkész elválasztás 18 hós kortól

Meddig normális a szoptatás?

A természetes elválasztódás időpontjára különböző megközelítések vannak:

 • születési súly megnégyszerezése (2,5-3,5 év)
 • gesztációs idő hatszorosa (4,5 év)
 • első maradandó fogak megjelenése (5,5-6 év)
 • immunrendszer éretté válása (6-7 év)

Ez alapján azt mondhatjuk, hogy 2,5-7 éves korban történik meg a természetes elválasztódás, ha nincs beavatkozás. A társadalmi elfogadottsága sajnos nem az elvárt. Míg azon senki nem akad fenn, ha egy 2-3-4 éves gyerek cumival a szájában játszik a játszótéren, vagy 6 évesen még cumival alszik el, a szoptatással szemben sajnos nem ilyen elfogadó a társadalom.

Ennek ellenére a válaszkész, kötődő nevelés az anya gyors kiégéséhez vezethet kellő és megfelelő (!) segítség híján, így természetes, ha korábban megjelenik az anya részéről az igény még igény szerint szoptatott gyermeknél is, hogy megkezdje az elválasztást, de minimum csökkentse pl az éjszakai szoptatások számát. A másik ok pedig a gazdasági-társadalmi ok: a korai munkába való visszatérés és a fent említett elutasítás a társadalom részéről, a tágabb család általi nyomás felőröl sok édesanyát.

Hogyan lehet tehát kíméletesen, válaszkészen és gyengéden csökkenteni a szoptatások számát?

Kezdjük azzal, hogy mindig az adott baba-anya páros határozza meg az ütemet és az időzítést is, vannak ugyan alapvető irányelvek, tippek, trükkök, de természetesen ez nincs kőbe vésve, nagyban meghatározza a család dinamikája, a gyermek temperamentuma és habitusa, anyuka eltökéltsége, és a külső tényezők is.

Nem fogom azt mondani, hogy van egy listám, amin ha végigmentek, akkor tuti a siker – nem fogok hazudni, nem akarok bestseller könyvet rátok tukmálni. Arra szeretnék ösztönözni mindenkit, hogy a gyermek biológiai jellemzőit figyelembe véve, az életkori sajátosságokat tiszteletben tartva, a gyermeket nem „megtörve” hallgassatok az anyai ösztönötökre, mert működik! Legyetek bátrak és használjátok az intuíciótokat!

Ideális esetben 18 hónaposnál fiatalabb gyermeknél nem javasolt az elválasztás még részlegesen sem, ennek az oka az idegrendszeri éretlenségük. Fontos, hogy a gyermek igénye legyen szem előtt tartva, és az ütemet igazítsuk a gyermekhez. Ne szégyelljünk lassítani, megállni a folyamatban átmenetileg vagy akár visszalépni egyet-egyet, ha úgy látjuk, hogy gyors a picinek a tempó. Ideálisan 2-4 hét szükséges egy-egy szoptatás elhagyásához.

Fontos azt is tudatosítanunk magunkban, hogy az éjszakai elválasztás nem garantálja azt, hogy az alvásminőségben változás lesz. Ennek az az egyszerű oka, hogy az alvás idegrendszeri érettség kérdése, mint például a mozgásfejlődési mérföldkövek, vagy a beszédfejlődés – és ez minden gyermeknél egyedileg alakul. Nincs olyan, hogy x idős korra át KELL aludnia az éjszakát egy gyermeknek.

Anyuka elhatározása fontos és szükséges sikertényező. Kiemelném, hogy itt belső elhatározásról van szó! Amikor valaki nagyon küzd az elválasztással, mindig fel szoktam tenni a kérdést: anyuka vajon TÉNYLEG akarja ezt az elválasztást? Ha bizonytalankodik, azt a gyermekek megérzik, és nehezebb lesz a folyamat. Tehát nem csak a gyermek, hanem anya igényét is szem előtt kell tartani.

Technikailag sok verzió van, a rossz hír, hogy ki kell próbálni, adni időt egy-egy módszernek és itt is érvényes, hogy lehet váltani, de csak ha megbizonyosodott róla az anya, hogy nem válik be. Ez azt jelenti, hogy minimum 2 hét kell egy-egy módszernek következetesen, hogy kiderüljön, beválik-e lassú tempóban. Gyors sikert ne várjuk, a rossz hír, hogy gyors siker a gyermek stresszelése nélkül szinte nem létezik.

Kipróbálható technikák:

 • bizonyosodjunk meg arról, hogy nincs épp aktív fogzás, mozgásfejlődési vagy idegrendszeri érésben ugrás, egyéb feszültséget okozó változás a gyermek vagy a család életében (költözés, intézményesítés, stb), nincs ételallergia, intolerancia, allergia, vitamin- vagy ásványi anyag hiány a picinél
 • „tankoljuk” fel a picit napközben: ahogy nyílik a világ, gyakran előfordul, hogy a totyogó korú gyerekek „nem érnek rá” napközben szopizni, emiatt megszaporodik az éjszakai szoptatás, ekkor pótolnak. Teremtsük meg a feltételeit nap közben a zavartalan és kellő mennyiségű szoptatásnak
 • szoptatások idejének csökkentése: 1-2 perccel csökkenteni minden szoptatást
 • szoptatások közötti idő növelése: szintén néhány percről beszélünk
 • éjszaka minden második szoptatás kiváltása öleléssel, ringatással, összebújással. Fontos, hogy a gyermeknek legfontosabb szoptatási alkalmat hagyjuk meg legtovább neki. Praktikus, ha a párotok tud ebben segíteni. Ezt is el lehet kezdeni nagyon kíméletes módon: pl. mikor megébred a pici, akkor először nagy öleléssel, összebújással kezdeni pár percig, nem automatikusan cicivel, majd kapjon limitáltan cicit. A bújás-ölelés időtartamát percekkel lehet emelni, a szoptatás idejét pedig csökkenteni, végül csak bújás-ölelés marad. Ez egy lassú, ámde nagyon kíméletes folyamat, a gyermek optimális esetben észre sem veszi, hogy a szoptatás más komfortot adó eszközzel ki lett váltva.
 • nagyobb gyerek esetében ha van szintén korban közelálló testvér, ki lehet próbálni az együtt altatásukat – sokszor az, hogy szuszog mellettük valaki, már elegendő ahhoz, hogy ne ébredjenek fel, ne érezzék magányosnak magukat éjjel – és ezt a magányt ne anya cicijével kívánják orvosolni 😊
 • megszokott szoptatási helyzetek kerülése: éjjel pl alvási elrendezés megváltoztatása: itt apró változásokra kell gondolni, pl együttalvók saját ágyba szoktatása lehet, mellette egy matraccal, amin anya alszik, de át tud menni elalvás után a saját helyére
 • figyelemelterelés: nagyobb gyerekeknél működhet
 • határszabás: akkor lesz cici, mikor feljön a nap
 • napi rutinban annyi változás eszközölése, ami segít a szoptatási helyzetek fixálásán, új mintázat bevezetése

Végül fontosnak tartom megemlíteni, hogy sokszor egy-egy helyzet elfogadása, önmagunk „beleengedése” a helyzetbe és az azzal való megbékélés felszabadító és problémamegoldó hatással bír. Nem fog örökké szopizni a gyerek, ez biztos.

Forrás: Korszerű Szoptatási Ismeretek – Szoptatásért Egyesület; The Milk Meg: Boobin’ All Day… Boobin’ All Night; https://kellymom.com/ages/weaning/wean-how/weaning-night/;  https://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/sleep-problems/night-weaning-12-alternatives-all-night-nurser/

%d