fbpx

Mi a biológiai norma?

A leírást Tracy Casseltől, az Evolutionary Parenting tulajdonosától, klinikai szakpszichológustól kölcsönöztem. A biológiai norma röviden az, miszerint a csecsemőket úgy tervezték, hogy tehetetlen és törékeny csecsemőkből erős és rugalmas gyermekekké és végül felnőttekké fejlődjenek. Nem önmaguktól, nem szeparálva, hanem a mi segítségünkkel, a kötődés priorizálásával, a koregulációval, a válaszkészséggel.

Fontos megérteni, hogy a szeparáció a nyugati társadalmak “vívmánya” és 70-80 éves múltra tekint vissza csupán. Nem nehéz belegondolni, hogy ez a 70-80 év az ember evolúciójában egy szempillantás. Elvárhatunk olyat egy újszülöttől vagy egy csecsemőtől, aminek semmilyen pszichológiai vagy neurológiai alapja nincs, csupán gazdasági és társadalmi érdekek miatt erőltettek ránk (“jó baba”, aludja át az éjszakát, ne akarjon kézben lenni, ne hisztizzen, türelmes legyen, és folytathatnánk a sort a végtelenségig), csak nem érdemes.

A hosszabb válasz az, hogy a biológiai norma egy nevelési filozófia, amely magában foglalja a biológiát, a történelmet, az evolúciós tanokat, az idegtudományt, az antropológiát és a fejlődéslélektant. Mi, emberek, sajátos módon fejlődtünk, és a szülő-gyermek kapcsolat sem más. A gyermekek, különösen a csecsemők, bizonyos viselkedést várnak el gondozóiktól, és a tudományos szakemberek, kutatók többsége kezdi megérteni, hogy az ezen elvárásoktól való eltérések hogyan befolyásolják a gyermek fejlődését, és a gyermek-szülő kapcsolat kétirányú jellegét.

Természetesen nem minden ember tud vagy akar a biológiai norma mentén gyermeket nevelni, és ezt tiszteletben kell tartani. Ami fontos, hogy tisztában legyen mindenki – az is, aki nem követi ezt az elvet – azzal, hogy mi a természetes és normális, és ne az információhiány miatt válasszon a szülő egy utat, hanem saját felelős döntésből. Természetesen nem lehet 100%-ban követni a biológiai normát, nem az a cél, hogy a szülőt frusztráljuk ezzel.

Napjainkban túl sok információ és túl sok választás áll a szülők rendelkezésére, időigényes és bonyolult eldönteni, hogy a különböző információkból melyek a hitelesek és adekvátak a helyzetünkre. A célom ezen kutatások összefoglalása és integrált bemutatása a szülők számára.